csu-logo

Центар за стручно усавршавање Крушевац

25 септембра, 2023

Радионицом QR ботаничари отворена 14. Ноћ истраживача

Example

Центар за стручно усавршавање Крушевац – Научни клуб, у сарадњи са Центром за промоцију науке и ове године узео је учешће у манифестацији Европске ноћи истраживача, међународном пројекту који се по четрнаести пут реализује истовремено у 26 земаља Европе. Овогодишњи слоган „Светлост науке”, прати главну тему манифестације – наука за јавност, који говори управо о жељи да се оснажи свест јавности о значају и позитивној улози науке у друштву.

 

У периоду од 25 до 29.09.2023. године сви љубитељи науке имаће прилику да на један забаван и занимљив начин погледају најновија научна достигнућа, пре свега из СТЕМ научних дисциплина. Програми који ће бити реализовани у оквиру радионица, изложби, квизова, предавања, експеримената, осмислили су наставници и ученици крушевачких школа и ПУ „Ната Вељковић“. Пробудиће се радозналост сваког појединца и жеља да се открије како наука обликује свет који нас окружује и утиче на свакодневне животе.

 

Прва радионица у низу под називом QR ботаничари реализује се у оквиру три радионице. Прва радионица, која је истовремено и предавање, организована је у Научном клубу Крушевац, где су ученици могли сазнати све о изради и начину читања QR кодова, као и о употреби QR кодова у свакодневном животу. Имали су прилику да упознају и дигиталне алате у којима се израђују QR кодови. У практичном делу радионице, учесници су израдили QR кодове са детерминацијом биљних врста на основу делова биљака (листова, коре стабла дрвећа, цветова).

 

Друга радионица подразумева истраживачки рад у парковима. Учесници који су учествовали на првој радионици сада су били ментори новој групи учесника који су имали за задатак да, на основу учитаног кода, на терену детерминишу врсте или ураде предвиђени задатак (одговоре на питања, пронађу место у парку, или одређену врсту).

 

Реализатор активности била је Марина Лазаревић, Удружење биолога Крушевац.

Друге вести научног клуба

27 фебруара, 2024

Реализован пројекат: „Gitara – Rock and Roll Ili nauka?“

Научни клуб Центра за стручно усавршавање Крушевац у сарадњи са Научни...
Прочитајте

25 децембра, 2023

Реализоваон пројекат под називом:„Раскринкавање псеудонауке“

У оквиру Годишњег програма за 2023/2024. годину, Научни клуб при Центр...
Прочитајте

12 децембра, 2023

Реализован пројекат под називом: Свет рада пре и после Chat GPT-ја – „Chat GPT – савршен радник без свести?“

У оквиру Годишњег програма за 2023/2024. годину, Научни клуб при Центр...
Прочитајте