Četvrtog dana manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji realizovana radionica pod nazivom: "Matematika∩umetnostↄrozeta"

Četvrtog dana manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji koju Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac sprovodi u saradnji sa Centrom za promociju nauke, 29.09.2022. godine realizovana je aktivnosti pod nazivom: "Matematika∩umetnostↄrozeta".

Radionica "Matematika∩umetnostↄrozeta", organizovana je pod otvorenim nebom u prelepom ambijentu arheološkog parka Lazarica. Dečija znatiželja i dobro osmišljene teme radionice prevladali su tmurno vreme. Učenici su pripremili kratko izlaganje o Arheološkom parku i Crkvi Lazarici. Na licu mesta su uočavali ukrasne elemente koji se mogu povezati sa matematikom. Pošto na samom objektu ima dosta rozeta, za svaku od njih je bilo portebno odrediti iz kojih geomtrijskih figura se sastoji, koliko osa simetrije ima itd.

ni7

Učenici su takođe utvrdili, da li je sama Lazarica osnosimetrična, a koristeći znanje o karakteristikama moravske arhitekture napravili su presek skupova elemenata te arhitekture i geometrijskih objekata. Na kraju radionice su se osvrnuli oko sebe i pokušali da uoče još simetričnih objekata i da odrede da li su osno, ili centralno simetrični. Tokom predavanja učesnici su saznali kako se sprovode naučna istraživanja u ovoj oblasti. Kako su osmišljena istraživanja, kako se bira uzorak i broj ispitanika koji učestvuju u istraživanju, koji se psihološki merni instrumenti i online aplikacije koriste za dobijanje rezultata. Koji su glavni istraživački nalazi, zašto su oni važni i kakva je njihova upotrebna vrednost.

Polaznici su bili učenici i nastavnici osnovne škole Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj, Despot Stefan Gornji Stepoš i Strahinja Popović Dvorane. Realizatorka je bila Katarina Perović.

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno.

Dodatne informacije