Održan sastanak povodom realizacije projekta formiranja astronomskih sekcija u kruševačkim školama

U Centru za stručno usavršavanje Kruševac 21.09.2020. godine u organizaciji Astronomskog udruženja „Eureka“ održan je sastanak sa predstavnicima osnovnih škola u Kruševcu. Tema sastanka bila je vezana za realizaciju Projekta formiranja astronomskih sekcija u kruševačkim školama, koji se sprovodi u okviru Lokalnog plana akcije za decu grada Kruševca.

Ispred predstavnika osnovnih škola projekat je prezentovao Zoran Tomić, jedan od osnivača AU “Eureka”. Ovom prilikom dogovoreni su dalji tok i dinamika aktivnosti. Kao krajnji ishod projekta predviđeno je da sve osnovne škole u gradu dobiju astronomsku opremu. Ove aktivnosti će se sprovoditi u okviru rada sekcija za fiziku ili geografiju, a u planu je da se u svim školama formiraju zasebne astronomske sekcije.

IMG 27 1

Učenici će imati priliku da koriste astronomsku opremu već 26. septembra, u okviru Međunarodne noći posmatranja Meseca, koje će biti organizovano na Bagdali, uz primenu preventivnih mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid-19. Za sve zaljubljenike u astronomiju koji nisu u prilici da dođu cela aktivnost će biti dostupna putem YouTube kanala "Eureka kutak".

Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnice za društvene delatnosti Jelena Todorović, pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Vladimir Petrović, predstavnici lokalne samouprave, nastavnici fizike i geografije iz osnovnih škola grada Kruševca.

Dodatne informacije