Završena manifestacija: "Evropska nedelјa istraživača"

Naučni klub pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac u periodu od 23. do 27. septembra 2019. godine u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda organizovao je "Evropsku nedelјu istraživača".

ni9

Poslednjeg dana manifestacije na platou ispred Doma sindikata u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i javnog života realizovane su brojne aktivnosti naučno-popularnih sadržaja, eksperimenti, naučni kvizovi, ogledi i igre namenjene deci. Na ovaj način Naučni klub Kruševac više nego uspešno priklјučio se obeležavanju "Evropske noći istraživača", internacionalnom događaju posvećenom popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu.

ni10

U večernjem delu programa organizovanom u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, predavanjem Prof. dr Mirolјuba Milinčića sa Geografskog fakulteta iz Beograda na temu: "Kulturno nasleđe grada Kruševca i okoline - Budućnost sa osvrtom na prošlost" završena je manifestacija Evropske nedelјe istraživača". Prof.dr. Milinčić inspirativnim predavanjem prisutnima je dočarao prošlo vreme kruševačkog kraja putovanjem kroz vekove, verovanja, legende i predanja kao i potencijalni značaj za budućnost.

ni12

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope poslednjeg petka u septembru, a kao i proteklih godina aktivnosti se sprovoditi u preko 250 gradova. Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlјa program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

ni11

Sve aktivnosti Centra za stručno usavršavanje Kruševac u okviru Evropske nedelјe istraživača bile su masovno posećene. U okviru manifestacije učestvovalo je oko 1.500 učesnika, pre svega mladih. Realizatori aktivnosti su bili stalni saradnici Naučnog kluba Kruševac, nastavnici i učenici kruševačkih škola.

Dodatne informacije