Četvrti dan manifestacije „Evropske noći istraživača“

Četvrtog dana manifestacije „Evropske noći istraživača“ 26.09.2019. godine realizovane su brojne radionice i predavanja namenjene učenicima osnovnih škola grada Kruševca. Za sprovođenje današnjeg programa izabran je lokalitet Jastrebca, planine koja se dokazala kao idealna sredina za promociju naučnih sadržaja. U skladu sa ambijentom pažlјivo su odabrane teme koje su u funkciji podizanja ekološke svesti kod mladih.

jas1

Savršen oblik u prirodi – Fibonačijev niz. Da li u prirodi postoji savršen oblik, gde su sve geometrijski oblici u prirodi, u kojim mestima na planeti Zemlјi žive bilјke sa savršenim oblikom, šta je osna simetrija i gde je naći u prirodi, koja je verovatnoća i brzina deobe ćelija u mitozi i mejozi i savršena podela naslednog materijala su sve pitanja na koje će učenici čuti odgovor na radionici „Savršen oblik u prirodi“. Fibonačijev niz je oduvek bio zagonetka svim naučnicima a učenici će se upoznati sa tajnama Fibonačijevog niza. Učenici će sami praviti geometrijske oblike po datim šemama. Realizatorke su Olivera Kolarić, prof. biologije, Aleksandra Radomirović, prof.biologije. 

jas3

Svaka generacija je odgovorna za prenošenje lekcija o budućnosti sveta i očuvanju planete narednoj generaciji. Interaktivna igra „Energoosvesti se“ je napravlјena da bi učenici  naučili osnovne pojmove iz ekologije, obnovlјivim izvorima energije i merama energetske efikasnosti. Rešavajući pitanja u okviru radionice „Ekoosvesti se, prirodi okreni se“ učenici prolaze kroz lavirint vodeći robota Energa kako bi došao do budućnosti i energetski efikasne planete sa obnovlјivim izvorima energije. Realizatorka je Olivera Kolarić, prof.biologije.  

jas2

Podizanje ekološke svesti, kultura života po ekološkim zakonitostima je vrlo bitan zadatak za čovečanstvo i očuvanje planete Zemlјe. Učenjem šta je energetska efikasnost i koje su mere za postizanje energetskih efikasnih domova – zelenih kuća, upoznaće se učenici na radionici „Energetski efikasan dom – zeleni dom“. Učenici će se upoznati sa načinom gradnje starih kuća, energetskim značajem kao i prednostime i manama, sličnosti i razlike u gradnji današnjih kuća i starih tradicionalnih. Na kraju radionice praviće se makete energetski efikasnih kuća i prezentovati ideje i mere očuvanja energije u domovima i načini korišćenja obnovlјivih izvora energije. Realizatori su Olivera Kolarić, prof.biologije, Lidija Bjelica, prof. geografije, Nebojša Popadić, prof. stručne grupe predmeta.

jas4

Svedoci smo promeni klime na različitim podneblјima Zemlјe. Da li se klima strmoglavo menja,su najveće posledice klimatskih promena na planeti Zemlјi,  šta je uzrok promena i koje su posledice klimatskih promena po planetu Zemlјu u budućnosti, saznaće učenici na interaktivnoj radionici „Kad se klima klima“ kroz šematski - grafički prikaz klimatskih promena u zadnjih 100 godina gde će na osnovu podataka izraditi grafikone. Realizatorke su Nevenka Radenković, prof.biologije i Olivera Kolarić, prof.biologije.

Na radionici „Tajne i lepote biodiverziteta Srbije“ učenici će se upoznati sa biodiverzitetom Srbije, sa endemičnim vrstama, sa iščezlim vrstama i staništima, uticajem čoveka na biodiverzitet i međusobnu povezanost svih faktora u ekosistemima, pokretima bilјaka, odbrambenom mehanizmu kod bilјaka i životinja i kako su naše bake i deke koristile bilјke u domaćinstvu i bašatama u odbrani od štetočina .Radionica obuhvata interaktivne slagalice gde će učenici slagati slike Nacionalnih parkova na osnovu karakterističnih bilјnih i životinjskih vrsta za data područja. Realizatorka je Olivera Kolarić, prof. biologije.

Dodatne informacije