Treći dan manifestacije "Nedelja istraživača"

Trećeg dana manifestacije "Nedelja istraživača" 25.09.2019. godine u Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac u prisustvu velikog broja učenika i nastavnika kruševačkih škola realizovane su tri radionice.

ni7

Zbog čega se zebre i lavovi iz afričkih savana ne bi osećali kao kod kuće kada bi živeli na Madagaskaru, kao i australijski kenguri u Evropi, a jakovi iz Nepala i lame sa Anda na Alpima? Pa ipak, zavisno od klime i prirodnih uslova, nijedna od ovh vrsta nije našla drugi prostor za život osim svog prirodnog staništa. Nameće se pitanje: šta ih je sprečilo da se nastane u drugim delovima sveta? Odgovore na ova pitanja dali su predavanje i radionica iz biogeografije „Pronađi mi dom". Realizatorke su bile Verica Sokolović, prof.geografije i Danijela Valjarević.

ni8

Planeta Zemlјa je prošla kroz mnogo etapa razvoja. Na koji način se formiralo kopno i kako je tekla biološka evolucija, zašto su nestali dinosaurusi, zašto kengura ima samo u Australiji a zašto se razlikuju pingvini koji žive na Južnom polu od ostalih pingvina koji žive na toplijem staništu, zašto fenek ima velike uši i kakve veze ima sa klimom su pitanja na koje učenici će dobiti odgovore kroz predavanje i interaktivnu radionicu "Geološka i biološka evolucija Zemlje". Realizatorka je bila Lidija Bjelica, prof.geografije.

ni6

Treća radionica na današnjm programu bila je "Ekoosvesti se, prirodi okreni se" koju su realizovale Olivera Kolarić, prof.biologije i Ana Krstić, prof engleskog. Svaka generacija je odgovorna za prenošenje lekcija o budućnosti sveta i očuvanju planete narednoj generaciji. Interaktivna igra "Energoosvesti se" je napravlјena da bi učenici naučili osnovne pojmove iz ekologije, obnovlјivim izvorima energije i merama energetske efikasnosti. Rešavajući pitanja učenici prolaze kroz lavirint vodeći robota Energa kako bi došao do budućnosti i energetski efikasne planete sa obnovlјivim izvorima energije.

Dodatne informacije