Obeležen nacionalni Dan nauke

Centar za stručno usavršavanje Kruševac - Naučni klub Kruševac povodom nacionalnog Dana nauke tradicionalno je organizovao izložbu koja predstavlјa 10 srpskih naučnika koji su proslavlјeni u svetu.

dan-nauke1

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, Dan nauke u zemlјi se obeležava 10. jula svake godine. Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpskog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943).

Pored Izložbe, u holu Doma sindikata prisutni su mogli da vide demonstraciju rada Lego robota, oblasti koja svake godine privlači sve veću pažnju.

parl

Povodom dana nauke i u Skupštini Srbije organizovana je konferencija pod nazivom "Nauka u parlamentu" posvećenu klimatskim promenama, kvalitetu vode i obnovlјivim izvorima energije. Predstavnici Skupštini Srbije, Vlade i Evropske unije (EU) ukazali su na značaj i mesto nauke u donošenju političkih odluka i zakonskih regulativa, posebno u oblasti klimatskih promena sa kojima se suočava svet.

Organizaciju događaja "Nauka u parlamentu" je ove godine Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije poverio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Centru za promociju nauke koji je do sada održavan samo u zemlјama članicama EU. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje Kruševac.

 

Dodatne informacije