Završena manifestacija: "MAJ MESEC MATEMATIKE"

Naučni klub pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac povodom naučno-popularne manifestacije: "Maj mesec matematike", realizovao je niz aktivnosti u periodu od 9 do 28. maja 2019. god koje su imale za cilј da se na jedan kreativan i zabavan način učenicima i nastavnica kruševačkih škola približi matematika.

Aktivnostima koje su sprovedene 28.05.2019. godine, zatvorena je manifestacija "MAJ MESEC MATEMATIKE". Na manifestaciji, kroz brojna predavanja, interaktivne radionice, izložbe učestvovalo je oko 500 učenika i nastavnika iz škola sa teritorije grada Kruševca.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke 28.5.2019. god u okviru manifestacije "Maj mesec matematike" organizovao je naučno - popularno predavanje: "Sangaku tablice". Predavač je bio dr Filip Jevtić sa Matematičkog instituta SANU.

tab

Ovo predavanje je obuhvatilo Edo period (1603-1867) kada je Japan bio u samouspostavlјenoj izolaciji. Kao i sve ostalo, i matematika se razvijala nezavisno od ostatka sveta. Mnogi geometrijski problemi ispisivini su na drvene tablice - Sangaku - i čuvani u hramovima i svetilištima okačeni ispod krova. Pored matematičkog sadržaja, divno ukrašene Sangaku tablice su i svojevrsna umetnička dela koja svedoče o drugačijem pogledu na matematiku od onog koji je preovladao na Zapadu.

Može se reći da naučiti tradicijalnu japansku matematiku znači naučiti i prihvatiti osobit način razmišlјanja.

Povodom obeležavanja 140. godina od rođenja "Milutina Milankovića" organizovana su prigodna predavanja i radionice.

mmm6

Predavanje pod nazivom: "Milutin Milanković - putnik kroz vasionu i vekove" sadržalo je sledeće Teme:

  • obeležavanje 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, jednog od naših najčuvenijih naučnika
  • upoznavanje učenika sa životom i delom Milutina Milankovića
  • promocija nauke, kulture i obrazovanja

Predavači su bili: Vesna Radojević i Jovana Pavlović.

mmm7

U drugoj učionici učenici OŠ "Jovan Popović" Kruševac predstavili su život i rad Milutina Milankovića kroz prezentaciju svojim vršnjacima. Nakon ovog uvodnog predavanja nastavlјena je radionica pod nazivom "Matematička geografija u službi čoveka". Ovim načinom predavanja dat je značaj vršnjačkoj edukaciji u službi promocije naučnih sadržaja.

mmm8

U trećoj učionici realizovana je radionica pod nazivom "Merenje". Cilј radionice je povezivanje tema iz fizike i matematike u izradi konkretnih problemskih zadataka. Učenici su bili u mogućnosti da direktnim merenjem različitih veličina odrede površinu,zapreminu i obim različitih tela, da odrede masu i gustinu kao i vrednost najmanjeg podeoka na mernoj skali. Realizatorke radionice su bile Zorica Obraddović i Žaklina Živković.

Dodatne informacije