Realizovane dve radionice u okviru manifestacije „Maj mesec matematike“

Naučni klub pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac u okviru manifestacije „Maj mesec matematike“ 15.05.2019. godine realizovao je dve radionice namenjenih učenicima osnovnih kruševačkih škola.

mmm

Radionicu "Nastavi niz" realizovala je Katarina Perović, nastavnik matematike. Cilј radionice je popularizacija matematike, razvijanje logičkog mišlјenja, uočavanje zakonitosti. Učenici su dobili sliku sa tri figure koje su poređane po nekom logičkom nizu a svaka slika je složenija od prethodne. Na osnovu tih slika su trebali da predvide i nacrtaju kako će izgledati sledeća još složenija figura.

60325008

Radionicu „Staroslovenski brojevi-brojevi skriveni u slovima“, realizovala je Sanja Mladenović, nastavnik srpskog jezika. Učenici su saznali odgovore na pitanja: Da li su se razlikovali brojevi starih Slovena od današnjih, da li brojevi imaju skriveno značenje i ko su matematičari pisci? Na radionici pisali su kaligrafijom brojeve i tekstove iz starih zapisa.

20190509

Učenici su obišli i izložbu „Algoritmi od kuhinje do berze“ koja predstavlјa algoritme koji su utkani u svaki detalј svakodnevnice. U medicini, mašinsko učenje pomaže dijagnostikovanju bolesti poput raka ili dijabetesne retinopatije; sudovi u nekim državama oslanjaju se na algoritme prilikom odlučivanja o visini kaucije, izricanju kazne, ili puštanju na slobodu, društveni mediji i mreže koriste algoritme koji na osnovu naših ličnih podataka i istorije pretraživanja oblikuju vesti i oglase koje će nam predočiti. Na zanimlјiv i atraktivan način, kroz 13 kratkih priča vodimo vas kroz svet algoritama u kom danas živimo.

Dodatne informacije