Brojnim aktivnostima obeležene "Evropske noći istraživača"

Povodom "Evropske noći istraživača" Centar za stručno usavršavanje –Naučni klub Kruševac organizovao je "Nedelјu istraživača" od 24 do 28.9.2018. godine u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda.

Noć istraživača obeležena je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje večernjim predavanjem profesora sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda na temu: „Kulturno nasleđe Kruševca“, u realizaciji Danice Srećković-Batoćanin i Vesne Matović. Brojni posetioci su uživali u bogatom programu, prezentaciji filma o knezu Lazaru, kruševačkog reditelјa Marka Marinkovića, vokalnom izvođenju etno grupe "Lazarice" i Viteškog udruženja "Lazarevi zmajevi".

DSCN1533

U isto vreme na planini Jastrebac za učesnike eko kampa 2018 "Otkrijmo Jastrebac" koji je obuhvatio 50 učenika, za tri kruševačke škole održane su brojne radionice: "Tajne biodiverziteta", "Narodni bilјni lekovi" i "Pravlјenje tradicionalnih herbarijuma". Realizatori su bili: Olivera Kolarić, Lidija Bjelica, Ivica Grujić i Vesna Živković.

Sve aktivnosti Centra za stručno usavršavanje Kruševac u okviru Evropske nedelјe istraživača bile su masovno posećene. U okviru manifestacije učestvovalo je oko 2.000 učesnika, pre svega učenika, nastavnika i mladih sa teritorije grada Kruševca.

Učesnici su prisustvovali raznovrsnom edukativnim radionicama i predavanjima: istraživali DNK u bilјnom materijalu, upoznali lekovita dejstva mnogih bilјaka, šta je zajedničko endemima i reliktima, gradili tradicionalnu srpsku kuću, crtali prirodnim bojama, naučili pravlјenje sapuna na prirodan način, upoznali vulkane i seizmičkim pojavama, kaligrafijom, arhaizmima i istorizmima, učestvovali u velikoj naučnoj avanturi.

Dodatne informacije