Obuka iz oblasti energetske efikasnosti

U prostorijama CSU Kruševac u periodu od 27 do 28. juna 2013. godine, organizovana je Obuka iz oblasti energetske efikasnosti koja se realizuje u okviru Projekta: „Trainings in Energy Efficiency Measures and Management".


e-ef

Organizator skupa je: Mreža RC/CSU Srbije, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), agencije Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva Energetike Republike Srbije i Grada Kruševca.

Obuka je organizovana za lokalne instuticije, predstavnike najvećih potrošača energije u Gradu Kruševcu (najveće škole, vrtići, javna komunalna preduzeća i dr.)

Važnost skupa podigla je svojim prisustvom pomoćnik gradonačelnika za ekologiju i održivi razvoj, Dragana Milićević.

Cilј obuke je pobolјšanje sistema prikuplјanja podataka o potrošnji energije, sistematizaciji podataka, analizi i određivanju mera za njihovo smanjenje.

Efekti koji da se očekuju nakon realizacije ovog Projekta, su pre svega, da program ušteda energije može biti upotreblјen i u pravcu aplikacija na određene konkurse, kod fondova i ostalih mogućih izvora finansiranja.

Prvi dan obuke

U uvodnom obraćanju, Dobrivoj Martonoši, Direktor Mreže RC/CSU Srbije obratio se polaznicima obuke, upoznao ih sa aktivnostima Mreže RC/CSU Srbije. Između ostalog, predstavio je učešće Mreže na Projektu: „Trainings in Energy Efficiency Measures and Management". Na kraju, zahvalio se uspešnoj saradnji partnerima i svima koji rade na implementaciji ovog Projekta.

Nenad Stanojević, direktor CSU Kruševac, predstavio je rad ustanove, izdvojivši da iza velikog broja realizovanih obuka u Centru stoji timski rad, veliki profesionalizam, požrtvovanje i zalaganje zaposlenih.

Karolј Damjanov, konsultant na Projektu, izložio je genezu Projekta. Istakao je da očekuje, da će ovako bitna tema podstaknuti donosioce odluka i promeniti svest u pogledu energetske efikasnosti i njegovog uticaja na dalјi razvoj društva.

Nakon obraćanja menadžmenta Projekta, usledio je teorijski deo obuke koji se izvodio u okviru sesija:

  • Uvodno predavanje – Predavač: prof. dr Miloš Banjac, dipl.inž.maš.
  • Energetska efikasnost u postojećim stambenim, komercijalnim i zgradama javno-uslužnog sektora- Dejan Đukanović, dipl.inž.maš.
  • Identifikacija i priprema projekata energetske efikasnosti u opštinama- Predavač: mr Maja Matejić, dipl.inž.maš.
  • Arhitektonsko-građevinski elementi u novim i postojećim stambenim, komercijalnim i zgradama javno-uslužnog sektora
  • Termotehnički sistemi u novim i postojećim stambenim, komercijalnim i zgradama javno-uslužnog sektora- Predavač: Radoslav Galić, dipl.inž.maš.

U okviru posete Centru, prisutnima se obratio gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić koji je istakao da sadašnji trenutak ne ostavlјa dilemu, kada je u pitanju štedenja, racionalno upravlјanje i korišćenje resursa.

e-ef1

Takođe, naglasio je, da je tema obuke veoma bitna u pogledu približavanja evropskim standardima po pitanju energetske efikasnosti i da mu je drago što je prepoznata od strane CSU Kruševac, lokalne samouprave, institucija, privrede, zapravo svih aktera u funkcionisanju zajednice.

Na kraju svoga obraćanja, izrazio je nadu da će ova obuka podići svest o značaju efikasnog i racionalnog upravlјanja resursima i da će ostvariti pozitivne efekte na unapređenje energetske efikasnosti i kvalitet života građana.

Drugi dan obuke

Drugi dan bio je predviđen za praktični deo obuke koja je zamišlјena kao prezentacija rešenja poznatih svetskih proizvođača, čija je poslovna strategija pre svega orijentisana na energetsku efikasnost, uštedu i zaštitu čovekove okoline.

e-ef2

U okviru određenih tema, svoje prezentacije su imali:

  • Vaillant, Srbija- Predavač: Nebojša Mišić,
  • Danfoss, Srbija- Predavači: Dejan Veličković, Vladimir Šuković
  • Knauff Insullation, Srbija- Predavači: Edin Dalifi, Goran Trenevski

Dodatne informacije