Realizovan projekat "Brajan Mej i kraljica fizika"

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac u saradnji sa Naučnim klubom Kragujevac realizovao je 25.10.2022. godine projekat "Brajan Mej i kraljica fizika", koji se finansira po Javnom pozivu Centra za promociju nauke, a koji je u okviru Godišnjeg programa Naučnog kluba Kruševac. U okviru ovog projekta realizovane su kreativne i interaktivne radionice iz astronomije, matematike i muzičke kulture i ono što je specifično u projektu je međupredmetno povezivanje uz podsticanje kreativnog izražavanja učenika; razvijanje manelniih veština; podsticanje verbalizacije znanja kroz učeničko prezentovanje produkata rada i mnoge druge.

mej2

Sama ideja projekta je da se pokaže da i u svetu rok muzike ima puno visoko obrazovanih muzičara sa doktoratima iz oblasti prirodnih nauka, a jedan od njih, svakako je Brajan Mej, legendarni gitarista i tekstopisac grupe Queen, koji ima i doktorat iz astrofizike i svoje studente koji su kod njega doktorirali.

mej1

Za praktičan deo radionica korišćen je softver Stellarium. Funkcionalnosti stelarijuma su mnogobrojne i đaci su upoznati sa: asterizmima i ilustracijama sazvežđa, maglinama, delovima Mlečnog puta, planetama i satelitima, upravlјanje teleskopom, pomračenjem kroz simulacije i mnogim drugim interesantim delovima astronomije.

Potom, u kreativnoj radionici đaci su pravili maketu planetarijuma pomoću seta koji omogućava lako učenje o položaju planeta kroz igru. Uz pomoć ovog naučnog seta učili su kako da prepoznaju Sunce i planete koje čine Sunčev sistem.

Naredna aktivnost pod nazivom „Kako zvuči Pi?" bila je pravi primer povezanosti matematike i muzike. Naime, američki muzičar Majkl Džon Blejk se dosetio da matematičku konstantu Pi pretvori u muziku. Đaci su odslušali kako zvuči broj Pi, a potom pravili kvintni i kvartni krug i igrali igru "Pitagora i mali brojevi" gde su učili šta je to Pitagora znao o muzici. Poslednji deo radionice bio je muzičkog karaktera, svirale su se i puštale najpoznatije pesme grupe Queen.

Polaznici radionica bili su učenici OŠ Jovan Popović, Nada popović i Branko Radičević koji su nakon završene radionice dobili diplome. Učenici koji su se najviše istakli tokom radionice će biti nagrađeni odlaskom u opservatoriju u Kragujevcu (Institu za fiziku Kragujevac). Realizatori su bili: Milena Živković, student doktorskih studija fizike, istraživač pripravnik i Predrag Živković, profesor fizike.

Dodatne informacije