U zabavnom parku Šarengrad realizovane završne aktivnosti u okviru manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji

Poslednjeg dana manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji koju Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac sprovodi u saradnji sa Centrom za promociju nauke, 30.09.2022. godine u podsticajnom okruženju Zabavnog parka Šarengrad realizovane su četiri aktivnosti.

Radionica "Arheološka iskopavanja" počela je teorijskim delom radi upoznavanja sa arheologijom, metodologijom arheoloških iskopavanja i upoznavanja sa praistorijskim razdobljem. U praktuičnom delu radionice deci je približena delatnost arheologa na terenu. Mladi arheolozi su demonstrirali iskopavanje kostiju dinosaurusa u pesku, čišćenje i crtanje nalaza i arheološkkog nalazišta. Realizatorka je bila Milica Miladinović.

ni9

U radionici "Fizika stupa na scenu" učenici su pokazali umetnost istraživanja iz fizike iz različitih uglova posmatranja: teorijskog, eksperimentalnog, ljudskog. Scenski prikaz o eksperimentu sa zmajem kojim je Bendžamin Frenklin utvrdio prirodu munje i groma, razotkrio je misaonu buru u kojoj je naučnik živeo pred veliki eksperimentalni uspeh i umetnost kanalisanja te bure u naučni rezultat. Predstavu je izvela grupa učenika uz interakciju sa publikom. Realizatori su bili Dunja Popović i učenici Gimnazije Kruševac.

ni10

Radionica "Fizika u oku posmatrača" dala je prikaz kratkih snimaka demonstracionih ogleda iz fizike koje su u potpunosti pripremili učenici. Prikazano je mnogo vrsta umetnosti, pa i umetnost eksperimentisanja. Kroz oglede, formule i objašnjenja učenici su pokazali da je potrebna svojevrsna umetnost da se znanje sažme u jednu formulu sa tri slova koja opisuje ceo svemir, da se savije laserski zrak i da se kroz taj eksperiment vidi optički kabl koji vodi u daleku budućnost. Realizatori su bili Dunja Popović i učenici Gimnazije Kruševac.

ni8

Tokom večeri kroz teleskop u astronomskoj opservatoriji Šarengrad u okviru radionice "Ples zvezda"prisutni su mogli da posmatraju i fotografišu Jupiter, Saturn, razvejano jato plejada i galaksiju Andromedu. Nakon toga, predstavljeno je sve ono što je prethodno viđeno kroz teleskop. Realizator je bio Miloš Stanković.

Naučni klub Kruševac je u okviru realizacije aktivnosti u Zabavnom parku Šarengrad imao saradnju sa Turističkom organizacijom grada Kruševca, Narodnim muzejom Kruševac i Astronomskim društvom Eureka. Polaznici su bili učenici i nastavnici osnovnih škola Branko Radičević, Sveti Sava Čitluk, Nada Popović i Knez Lazar Veliki Kupci, a gosti radionica su bili mladi izviđači iz Starčeva i Velike Plane.

ni11

Tokom cele manifestacije Evropske noći istraživača koje je organizovao Naučni klub Kruševac, bilo je prisutno preko 500 učenika i nastavnika kruševačkih škola i građana. Koordinatorka aktivnosti bila je Dejana Ilčić, savetnica za stručno usavršavanje i napredovanje u Centru za stručno usavršavanje Kruševac.

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su bili prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije bilo neophodno.

Dodatne informacije