Treći dan manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji 2022.

Trećeg dana manifestacije Evropska noć istraživača u Srbiji koju Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac sprovodi u saradnji sa Centrom za promociju nauke, 28.09.2022. godine realizovana je aktivnost pod nazivom: "Povezanost načina mišljenja i muzičkuh ukusa".

Muzika je deo našeg svakodnevnog života. Svako od nas zna koju muziku voli, a koju ne. Međutim, ne znamo dovoljno šta određuje naš muzički ukus. Istraživači u oblasti psihologije muzike imaju odgovore na ovo pitanje. Oni  godinama unazad sprovode različita naučna istraživanja o povezanosti muzičkih ukusa sa osobinama ličnosti.

ni5

Tokom predavanja učesnici su saznali kako se sprovode naučna istraživanja u ovoj oblasti. Kako su osmišljena istraživanja, kako se bira uzorak i broj ispitanika koji učestvuju u istraživanju, koji se psihološki merni instrumenti i online aplikacije koriste za dobijanje rezultata. Koji su glavni istraživački nalazi, zašto su oni važni i kakva je njihova upotrebna vrednost.    

Polaznici su bili učenici i nastavnici osnovne škole Branko Radičević, Muzičke škole Stevan Hristić, srednje Medicinske, Prve tehničke škole i Gimnizije u Kruševcu. Realizatorka je bila Svetlana Aleksić.

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno.

Dodatne informacije