Otvorena 13. Evropska noć istraživača u Srbiji

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac u saradnji sa Centrom za promociju nauke u peridu od 26 do 30.09.2022. godine organizuje 13. Evropsku noć istraživača u Srbiji. U skladu s ovogodišnjim sloganom manifestacije: „Ulice pod svetlom nauke”, kroz svojevrsnu naučnu zabavu baca se svetlo na neraskidivu vezu između nauke i umetnosti.

ni1

U okviru programskih aktivnosti promoviše se kreativnost, kritičko mišljenje i rešavanje problema, kao veštine naučnika i umetnika, koje ujedno predstavljaju imperative razvoja nauke i društva. Na ovaj način želimo da inspirišemo mlade ljude da budu inovativni i da preispituju i traže kreativna rešenja za različite probleme i izazove oko nas.

ni2

Timovi Naučnog kluba Kruševac su i ove godine pripremili zabavne, interaktivne, naučno-umetničke sadržaje koji će biti organizovane na nekoliko lokacija u gradu.

Prva aktivnost u nizu "Kad nauka progovori bojama" organizovana je 26.09.2022. godine za učenike i nastavnike osnovnih škola: Branko Radičević, Jovan Popović i Sveti Sava Čitluk i srednju Hemijsku školu u Kruševcu.

Ljudi su koristili prirodne boje hiljadama godina unazad. Učenici su u okviru predviđenih tema mogli da dođu do odgovora na pitanja:

  • Gde možemo naći prirodne boje?
  • U kojim delovima biljaka se mogu naći boje?
  • Koje biljke daju koju boju?
  • Na koji način možemo napraviti jestive boje?

Nakon eksperimenata, upotrebom prirodnih i jestivih boja učenici su izradili svoje kreativne likovne radove. Realizatorka je bila Olivera Kolarić sa članovima Udruženja biologa Kruševac.  

Noć istraživača je otvoren i besplatan sadržaj, održava se pod pokroviteljstvom Evropske komisije u preko 400 gradova širom Evrope. Cilj manifestacije je podizanje svesti javnosti o značaju i pozitivnoj ulozi nauke za društvo tako što stavljamo istraživače u fokus šire javnosti. Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima, predznanje nije neophodno.

Dodatne informacije