Održana dvanaesta po redu manifestacija Evropske noći istraživača u Srbiji

U organizaciji Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje Kruševac, u saradnji sa Centrom za promociju nauke u petak, 24. septembra 2021. godine održana je dvanaesta po redu manifestacija Evropske noći istraživača u Srbiji. U skladu sa ovogodišnjom temom noći istraživača: „Ozeleni naukom“ čast da otvori manifestaciju pripala je pomoćniku gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, Ivanu Parezanoviću.

ni1

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovom prilikom Naučni klub Kruševac organizovao je interaktivne radionice, kvizove i predavanja, posredstvom kojih su učenici OŠ Jovan Jovanović Zmaj i nastavnici došli do odgovora na pitanja kako primenjena nauka može da doprinese rešavanju globalnih problema.

Odgovore na pitanja koliko je značajno da se zdravo hranimo, kako pravilno pripremiti zdrave obroke i stvoriti zdrave navike, otkriti koje namirnice imaju najveću količinu šećera, učesnici interaktivne radionice „Zdravom hranom za zdrav duh“ otkriće kroz edukativno predavanje i praktičan rad.  Na radionicama se rabijaju predarsude da je zdrava hrana preskupa i da zahteva mnogo vremena i odredićemo koje namirnice imaju najveću količinu šećera. Izradom „Piramide ishrane po mojoj meri“ učesnici će napravili svoju piramidu ishrane.

Realizator aktivnosti: Olivera Kolarić i Marina Lazarević

ni2

U okviru predavanja: "Zdravlјe u doba pandemije" učenicima će se izneti naučne činjenice koje će biti prilagođene školskom uzrastu, iz oblasti infektivnih bolesti sa aspektom na COVID-19, kao aktuelnoj temi. U predavanju će se govoriti o pojmu infektivnih bolesti i putevima prenošenja mikroorganizama. S druge strane učenici će se upoznati sa mogućim načinima prevencije, pre svega respiratornih infekcija i koliko je zapravo prevencija važna u medicini. Takođe biće iznete i činjenice o tome kako učenici, kao pojedinci, mogu da doprinesu suzbijanju zaraznih bolesti.

Realizator aktivnosti: Darko Đurđević

Kako će učenici biti upoznati sa pojmom zaraznih bolesti, načinima prenošenja i prevencije, u okviru radionice: "Čuvam sebe, čuvam i druge" pokušaće da kroz matematički obračun saznaju koliko osoba može da se zarazi od samo jednog prenosioca i da na taj način shvate značaj prevencije i pridržavanja protivepidemijskih mera. Takođe će iz hrane koju najčeše koriste za užinu (čips, coca-cola, čokoladice...) utvrdiće se procenat šećera, masti...

Realizator aktivnosti: Katarina Perović

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope poslednjeg petka u septembru. Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlјa program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere.

Dodatne informacije