Uručene nagrade najboljim učesnicima literarnog konkursa

Povodom 650 godina od osnivanja grada Kruševca Centar za stručno usavršavanje Kruševac je u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga raspisao literarni konkurs za učenike osnovnih škola grada Kruševca. Tim povodom CSU Kruševac je 15.06.2021. godine organizovao uručenje prigodnih nagrada najboljim učenicima.

lit1

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su pomoćnica gradonačelnika za društvene delatnosti Jelena Todorović, učenici, njihovi roditelji, predmetni nastavnici i predstavnici Podružnice društva. Pozravljajući  prisutne, direktor CSU Kruševac Nikola Džugurdić zahvalio se učenicima na velikom odzivu za učešće na konkursu. Ovom prilikom izrazio je nadu da će u svom kreativnom stvaralaštvu, koje promoviše grad Kruševac, negujući tradiciju, zatim u radu na očuvanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, učenici naći motivaciju za dalje uspešno školovanje.

lit2

Dušica Dobrodolac, predsednica Podružnice društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga izrazila je zadovoljstvo što su se učenici učešćem na literarnom konkursu zainteresovali za istoriju, kulturu i tradiciju našeg kraja, o čemu govori veliki broj prispelih radova. Na ovaj način, u potpunosti su ispunjeni ciljevi konkursa, da se mladi bave literarnim stvaralaštvom, da se usmere na lepe i sadržajne stvari, poetiku i srećne događaje kojima se ova školska godina privodi kraju.

Značaj teme, koja prožima prošlost i sadašnjost, upravo je iznedrila svetlu budućnost, a to su upravo mladi stvaraoci. Vodeći čitaoce na svojevrsno putovanje koje otkriva znamenita mesta i obeležja koje krase Kruševac, povezujući bogatu prošlost, oni su našli inspiraciju i uzore u istorijskim ličnostima, osnivaču grada Knezu Lazaru Hrebeljanoviću i njegovom nasledniku, Despotu Stefanu Lazareviću koji je i sam bio vičan lepom peru.

lit3

Nagrade najboljim učenicima dodelili su direktor Centra za stručno usavršavanje Kruševac, Nikola Džugurdić i Dušica Dobrodolac, predsednica Podružnice društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga.

Učenici su imali izbor između dve teme:

  •  „Kruševac – moj grad“
  • „Priča iz Lazarevog grada“

Komisija u sastavu: Biljana Gajić, Sanja Mladenović, Mirjana Simonović i mr Dušica Dobrodolac pregledala je prispele radove i donela jednoglasnu odluku u pogledu ocene kandidata.

Nagradu su osvojili u kategoriji nižih razreda osnovnih škola:

  • Aleksandar Petrović, učenik IVrazreda, OŠ „Brana Pavlović“, Konjuh, za osvojeno I mesto
  • Maša Miljković, učenica III razreda, OŠ „Vuk Karadžić“, Kruševac, za osvojeno II mesto
  • Jovana Aksentijević, učenica IV razreda, OŠ „Dragomir Marković“, Kruševac, za osvojeno III mesto
  • Vuk Perović, učenik IV razreda, OŠ „Dragomir Marković“, Kruševac, za osvojeno III mesto

u kategoriji viših razreda osnovnih škola:

  • Uroš Lukić, učenik VI razreda, OŠ „Knez Lazar“, Veliki Kupci, za osvojeno I mesto
  • Helena Stefanović, učenica VIII razreda, OŠ „Vuk Karadžić“, Kruševac, za osvojeno II mesto
  • Lazar Balević, učenik VII razreda, OŠ „Branko Radičević“, Kruševac, za osvojeno III mesto

Na kraju ceremonije najbolji učenici su pročitali svoje radove, koji su kod mnogih prisutnih izazvali jake emocije.

Dodatne informacije