Obeležen jubilej, pet godina od osnivanja Naučnog kluba Kruševac

Povodom pet godina od osnivanja Naučnog kluba Kruševac, u Centru za stručno usavršavanje Kruševac organizovan je svečani prijem, kome su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Kruševac, Školske uprave u Kruševcu, Centra za promociju nauke, kruševačkih škola, udruženja, aktiva i saradnika Naučnog kluba.

U svome obraćanju prisutnima, direktor CSU Kruševac Nikola Džugurdić se osvrnuo na samu početnu ideju, kada je Ministarstvo prosvete i nauke 2015. godine krenulo je u kampanju decentralizacije promocije i popularizacije nauke, čineći je dostupnom u manjim sredinama.

5godNK

Ovom prilikom povučena je jasna paralelela sa decentralizacijom profesionalnog razvoja zaposlenih u obrazovanju. Iz tog razloga, ne slučajno, uz podršku Centra za promociju nauke, Gradske uprave Kruševac, u Centra za stručno usavršavanje Kruševac stvoren je jedan podsticajan ambijent gde, pre svega učenici i mladi mogu da se bave naukom. Programi Naučnog kluba razvijaju se u saradnji sa školama, udruženjima, aktivima i sa mladima.

Sa zadovolјstvom možemo da iskažemo numeričke podatke koji ilustruju rad Naučnog kluba. U proteklih pet godina realizovano je oko 100 projektnih aktivnosti, koje promovišu i popularišu nauku, na kojima je učešće uzelo oko 10.000 učenika, mladih i nastavnika.  

5godNK1

Ovaj dimamičan period pretočen je u kratak film, izrađen u produkciji CSU Kruševac, koji mežete da pogledate na sledećem linku.

U nastavku, o svom iskustvu, saradnji i radu Naučnog Kluba govorili su: Danijela Vučićević, saradnik u Centru za promociju nauke, saradnici Naučnog kluba Zoran Tomić i Katarina Perović i Olivera Kolarić, predsednica udruženja biologa BIOKS.

Na kraju, zaslužnim pojedincima, predstavnicima obrazovnih institucija, udruženja i aktiva dodeljena su prigodna priznanja.

Dodatne informacije