Realizovana obuka za koordinatore škola koje učestvuju u PIRLS 2021 testiranju

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u okviru projektnih aktivnosti organizuje i tokom ove godine sprovodi obuke za školske koordinatore svih škola koje učestvuju u PIRLS 2021 testiranju. Tim povodom u Centru za stručno usavršavanje Kruševac 17.01.2020. godine počela je obuka za koordinatore škola koje su obuhvaćene ovim projektom. Direktor ustanove Nenad Stanojević u svome obraćanju najavio je obuku, pri čemu je apostrofirao dobru višegodišnju međusobnu saradnju dveju ustanova. O samom projektu govorio je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i ovom prilikom iskazao svoju imresiju da će odabirom Kruševca za domaćina, obuka biti sprovedena na najefikasniji i najekonomičniji način.

IMG 0273

PIRLS 2021 je međunarodno istraživanje koje se već 21 godinu sprovodi u više od 50 zemalјa sveta . Škole u Srbiji prvi put učestvuju u ovoj veoma važnoj studuji. PIRLS 2021 organizuje nezavisna Međunarodna asocijacija za evaluaciju obrazovnih postignuća, IEA. Koja okuplјa nacionalne  istraživačke  institucije i različite vladine agencije. Nosilac PIRLS istraživanja u Srbiji su Ministrastvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Istraživanje je posvećeno unapređenju nastave i procesa razumevanja čitanja kod učenika četvrtog razreda i obezbeđuje nam međunarodno uporedive podatke o postignućima dece u čitanju. Studija je osmišlјena tako da objašnjava razlike između različitih sistema obrazovanja s kako bi se unapredio razvoj i kvalitet nastave.

IMG 0276

U ovom trenutku u probnom testiranju učestvuje 36 škola iz Srbije. U svakoj izabranoj školi jedno ili dva odelјenja četvrtog razreda su izabrana da učestvuju u testiranju.

Ovom obukom obuhvaćeni su koordinatori škola koje se nalaze u regionu južne i jugozapadne Srbije, a sprovode je Nacionalni koordinator B. Ranđelović, asistent Nacionalnog koordinatora D. Đukić sa svojim saradnicima istraživačima J. Stanišić i D. Vesić.

Dodatne informacije