Realizovano interaktivno predavanje sa temom: „Hodočasće na Krf"

Centar za stručno usavršavanje Kruševac je 09.03.2018.godine organizovao interaktivno predavanje sa temom: „Hodočasće na Krf“. Ovim javnim predavanjem, kome su prisustvovali učitelji, profesori srpskog jezika i književnosti, profesori istorije kruševačkih škola, ali i brojni učesnici javnog života grada, Centar se priključio mnogobrojnim institucijama i gradovima koji prigodnom sadržajima obeležavaju sto godina od završetka Velikog rata i oslobađanja Srbije.

DSCN0525

Predavač, kustos Srpske kuće na Krfu, Ljubomir Saramandić učesnicima je osvežio sećanja na bolna stradanja srpskog naroda u okviru sledećih tema:

  • Hronološka priča o istorijskom trenutku
  • Virtuelno vođenje kroz Srpsku kuću na Krfu uz projekcije o ostrvu Krf i ostrvu Vido.

Srbija je po broju poginulih, a srazmerno broju stanovnika zauzela prvo mesto po broju stradalih u Prvom svetskom ratu od svih država učesnica. Stradalo je bezmalo trećina stanovništva, ili 60 procenata muške populacije. Zbog toga, priču o stradanju srpskog naroda, uvek treba pričati budućim generacijama i uvek pominjati osvedočene prijatelje koji su Srbiji pomogli onda kada joj je pomoć bila najpotrebnija.

DSCN0520

Poznato je da su Grad Kruševac i Krf veoma bliski i da brojne generacije kruševačkih đaka godinama odlazi u posetu Krfu i ostrvu Vido negujući na taj način deo značajne zajedničke istorije i tradicije.  

U pratećem programu nastupili su nastavnici Muzičke škole „Stevan Hristić“. Na kraju je bio upriličen razgovor sa autorom, koji je citirajući pesnika toga vremena Milutina Bojića i njegovo delo: „Pesme bola i ponosa“, pozvao Kruševljane da posete Krf.

Dodatne informacije