Obeležen Svetski dan energetske efikasnosti

Povodom Svetskog dana energetske efikasnosti 05.03.2018. godine Centar za stručno usavršavanje Kruševac u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac, Školskom upravom Kruševac i školama sa teritorije grada Kruševca, uz podršku Francuskog instituta u Srbiji organizovao je: „Dane Energetske efikasnosti“.

Uspešna saradnja sa Francuskim institutom nastavljena je postavljanjem izložbene postavke na francuskom i srpskom jeziku čija je tema: „Energije za održivi svet“. Tim povodom gosti Centra bile su Anaïs Girard, Koordinatorka za partnerstva sa lokalnim zajednicama, Klotild Le Trest, Koordinatorka projekata za univerzitetsku i naučnu saradnju i predsednica Udruženja srpsko – francuskog prijateljstva UNION, Šantal Milošević.

DSCN0358

Tokom zajedničkog sastanka sa direktorom Nenadom Stanojevićem, stručnim saradnicima CSU Kruševac i pomoćnicom gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Oliverom Drenovac sa saradnicama, gošćama je prezentovan rad Centra, resursi kojma raspolaže i aktivnosti koje grad Kruševac sprovodi, a odnose se na ekologiju, održivi razvoj i energetiku. Kao ishod sastanka, predložena je buduća saradnja na novom putujućem projektu Francuskog instituta: „Karavan klimatskih promena“.

DSCN0369

Izložbu „Obnovite  energije“ za učenike osnovnih i srednjih škola grada Kruševca u pratnji gostiju otvorila je pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Olivera Drenovac. Tom prilikom istakla je da ova Izložba treba da podstakne učenike na razmišljanje o svakonevnoj upotrebi energije, da ih podseti na ograničenost i dostupnost prirodnih resursa i da ih osnaži da se aktivnije uključe u iznalažanje rešenja za brojne probleme koji su vezani za pristup izvorima energije u svojoj sredini i nihovo efikasno korišćenje, kao i da ukaže na prednosti prelaska na obnovljive izvore energije.

DSCN0381

Potom su gosti obišli ostale aktivnosti na temu obnovlјivih izvora energije, kojima u periodu od 05 do 09.03.2018. godine prisustvuju učenici kruševačkih škola prema predviđenom rasporedu.

Predavanje na temu: „Energetska efikasnost grada Kruševca“ za učenike srednjih škola, realizovao je Bratislav Đorđević, gradski menadžer za energetsku efikasnost.

Interaktivne radionice: „Kako čovek transformiše materiju za svoje osnovne potrebe“ tema je projektno orijentisanog predavanja gde učenici putem istraživanja i ogleda dolaze do zaključka.

DSCN0372

U prvoj radionici radi se o korelacijama predmeta biologija, hemija i fizika gde dolazi do odgovora na pitanja kako koristimo osmotsku energiju, energiju ugljendioksida i gasova za svoje potrebe u cilju održivog razvoja namenjenoj učenicima od 5 – 8 razreda.

Druga radionica korelacija je ekologije, tehnologije i informatike. U međupredmetnoj korelaciji učenici primenjuju stečeno znanje sa radionice u svojim školama putem vršnjačke edukacije.

Interaktivne radionice: „Konstrukcioni marterijali i održivi razvoj“ bave se upotrebom materijala za izgradnju energetski efikasnih domova. Radionice prati projekcija kratkih dokumentarnih filmova.

Radionice realizuju nastavnici: prof. biologije Olivera Kolarić, prof. biologije Biljana Jovanović Popović, prof. fizike Dragana Milićević, prof. biologije Vesna Živković, prof. geografije Lidija Bjelica, prof. biologije Svetlana Laban, prof. razredne nastave Zorica Jovanović, prof. TIO Marina Lazarević, prof. matematike Nevena Đurić uz podršku Radne grupe za ekološko obrazovanje grada Kruševca.

Dodatne informacije