Realizovana obuka pod nazivom: „KODigranje“

U Naučnom klubu pri Centru za stručno usavršavanje Kruševac 31.03.2017. godine, realizovana je obuka pod nazivom: „KODigranje“ za korišćenje mBot robota kao nastavnog sredstva. Ova akcija se sprovodi u okviru Projekta „Bitka za znanje“ u saradnji Mreže RC/CSU Srbije, Fonda B92 i Centra za promociju nauke sa ciljem da se sve osnovne škole u Srbiji opreme IT i robotičkom opremom, kao i da se nastavnici obuče da ovu opremu koriste kao nastavno sredstvo.

DSCN8465

Krajnji cilj projekta „Bitka za znanje“ je razvijanje kritičkog mišljenja i veština rešavanja problema uz pomoć učenja programiranja kroz igru, kao i da se motivišu da se u budućnosti bave takozvanim STEM zanimanjima (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo).

Jovana Stranjančević, PR projekta informisala je prisutne da za tri meseca akcije, zahvaljujući donatorima, Fond B92 kao nosilac akcije uspeo da obezbedi sredstva za kupovinu neophodnih količina mBot robota za sve škole koje su se prijavile za učešće u akciji, a reč je o 344 osnovne škole iz 201 grada i opštine u Srbiji. Najveću donaciju za kupovinu neophodnih robota, za 213 škola, obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa UNDP Srbija.

DSCN8466

Predavače i polaznike u ime grada Kruševca pozdravila je zamenica gradonačelnika, Vesna Lazarević, koja je istakla zadovoljstvo i značaj organizovanja modernih edukativnih programa za naše mlade sugrađane.

Predavač ove radionice bio je programer iz Centra za kreativno razmišljanje Kliker, Miomir Popeskov a realizaciju obuke omogućilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Polaznici su bili nastavnici iz škola sa teritorije grada Kruševca i regiona kojima se ovom prilikom dodeljeni mBot roboti.

Na teritoriji grada Kruševca, robote su dobile osnovne škole Dragomir Markovič, Branko Radičević, Jovan Popović, Dositej Obradović, Despot Stefan, Sveti Sava i Brana Pavlović.

Dodatne informacije